Här på fritids har vi de senaste veckorna arbetat med temat digitalisering och programmering. Under temat har eleverna fått lära sig vad programmering är och tillhörande termer så som loopar och algoritmer genom kunskapsfilmer från UR skola. Sedan har eleverna fått genomföra varandra aktiviteter där de har programmerat varandra till att genomföra olika uppdrag så som att öppna en dörr eller programmerat varandra till att rita ett mönster.
Här programmerar en elev sin mänskliga robot till att göra high five. Under aktiviteten insåg de hur pass viktigt det var med noggranna och precisa instruktioner för att roboten (eleven) skulle kunna genomföra uppdraget korrekt.
I den här aktiviteten turas eleverna om att vara en mänsklig robot med ögonbindel på medan den andra eleven är en programmerare som ska programmera sin kamrat till att rita ett givet mönster genom att använda sig av kommandona; upp, ner, höger, vänster och stopp. Ibland råkade de komma utanför pappret och då blev det klurigt, här insåg de även hur pass viktigt det var att hålla koll på höger och vänster.
Senare under temat fick de även lära sig programmera en verklig robot, en så kallad Bee bot. I den här aktiviteten körde de en färgfrågesport där de programmerade roboten till att förflytta sig till det rätta svaret.
Nu efter sportlovet fortsätter vi med temat digitalisering men avsnittet programmering är nu avslutat. Så härmed ska eleverna arbeta med temat genom att i grupper skapa filmer och lära sig använda redigerings appar och surfplatta.